Mammas recepthörna!

Här kan du hitta de godaste recepten, enligt mamma.

Älgfärsbiffar med färskpotatis, lingon sås och rivna morötter.

(Biffarna kan grillas om så önskas)

Älgfärs 500 g

Bacon 1 paket

Ströbröd ½ dl

Vatten 1 ¾ dl

Grädde 1 dl

Ägg 1

Salt ¼ tsk

Gul lök 1 (liten)

Potatis 1 kg

Peppar mer än ¼ krm

Enbär fem

Köttbuljong ½ tärning

Lingonsylt ¾ dl

Morötter 1 påse 

1.) Borsta 1 kg potatis och koka i välsaltat vatten i ca 15 min.

2.) Blanda 1/2 dl ströbröd med ¾ dl vatten. Låt svälla i några minuter.

3.) Finhacka 1 liten gul lök. Skär 1 paket bacon smått och fräs med löken. Blanda sedan ner i älgfärsen.

4.) Blanda 500 g älgfärs, finhackad lök, ¼ tsk salt, några vred med pepparkvarnen, fem krossade enbär, 1 ägg och ströbrödsblandnigen. Forma till biffar.

5.) Stek biffarna i smör på relativt låg värme tills de fått färg och blivit genomstekta. Ca 6-8 minuter på varje sida. (använd två stekpannor om du vill spara tid)

6.)Värm 1 dl vatten och 1 dl grädde till såsen i stekpannan som du stekte biffarna i. tillsätt ½ köttbuljongtärning, ¾  dl lingonsylt samt ½ krm peppar. Låt såsen puttra i några minuter. (För en slankare linje, byt grädden mot mjölk o gör en liten redning).

7.) Skala om riv 1 påse morötter.

8.) Servera älgbiffarna med lingonsås, färsk potatis och rivna morötter.

Hoppas det smakar!!

Mangokyckling

Matvete

Färsk mango

Purjolök

Kycklingfilé

Smör

Salt och peppar

Matlagningsyoghurt

Vatten

Mango chutney

Gurka

Gul paprika

Ärtskott

1.) Koka matvete enligt anvisning på förpackning .

2.) Skala 1 mango med en grönsaksskalare och skär i grova strimlor.

3.) Skölj och skär va en halv purjolök i sneda skivor. Skär 600 g kyckling i grova strimlor.

4.) Ta fram ett stekkärl med höga kanter, exempelvis traktörpanna eller stekgryta så alla får plats. Då slipper du använda två. Stek kycklingfilé 1 mak smör, salt och peppar. Låt purjolöken fräsa med mot slutet.

5.)  Tillsätt 2 dl medelhavsinspirerad matyughut, 1 dl vatten och tre msk mango chutney. Blanda och låt koka upp. Häll över grovstrimlad mango och låt dem bli varma men inte kokta.

6.) Skär upp 1/3 gurka, 1 gul paprika i grova strimlor eller stavar och lägg upp i en skål. Skölj ½ pkt äggskott, trassla till dem så de får lite volym och lägg upp i en skål.

 

Lycka till!!!

Dajm chees cake

Pepparkakor 100 g

Digestivekex 100 g

Smält smör 5 msk

Fyllning 1

Philadelphia ost 400 g

Dubbel dajm 2

Ägg 2

Strösocker 1 dl

Vaniljsocker 2 tsk

Fyllning 2

Gräddfil 5 dl

Strösocker ½ dl

Smält smöret, smula pepparkakorna och digestivekexen och rör samman. Platta ut smuldegen i en rund form. Grädda mitt i ugnen i 175 värme, 15 minuter. Låt kallna.

 

Blanda Philadelphia ost, grovmixad dajm, ägg, socker och vanilj socker till en jämn massa och bred ut över den gräddade botten. Grädda i 175 värme i 25 minuter. Tag ut kakan och stäng av värmen.

 

Blanda gräddfil och socker och häll över ostmassan. Ställ in i ugnen på eftervärme i 5 minuter.

Startsida

Mammas recepthörna

Fest & fix

Tabbar